Door Liesbeth Meerman

Op zondag 20 september waren wij te gast in Austerlitz op het jaarlijkse Heikneuter Blaasfestival, dat dit jaar voor de 25e maal werd gehouden. Voor ons was het de 6e keer dat we mochten aantreden op het dorpsplein. Austerlitz heeft aan de rand van dat plein, onder de bomen, een mooie muziekkapel, en hun jaarlijkse blaasfestijn is een muzikale, feestelijke en altijd zonnige dag. We mogen een half uur spelen in de muziekkapel, en terwijl wij op- of afbreken laat op het midden van het plein de volgende blaaskapel z’n mooiste nummers alweer horen.

De jury beoordeelt één van de (vooraf ingediende) stukken, en met dat juryrapport hebben wij daarna weer goed voer voor de volgende repetities. Meedoen is belangrijker dan winnen, maar toen we in 2012 de hoofdprijs (van de categorie ‘Big Bands’) binnensleepten, waren we daar uiteraard heel trots op!Dit jaar vielen we niet in de prijzen, maar dat maakte de pret niet minder. Het is altijd fijn om ergens naar toe te werken, je best te doen, en dan ook nog te horen wat er zo goed aan was (de jury is altijd zeer lovend, en aangenaam verrast door ons uit de toon vallend bijzondere repertoire).

We hebben onze nieuwste nummers gespeeld, o.a. het Iers Drieluik en het Boliviaanse Kulluaha Pacena, en we durfden zelfs een stukje van ons gedirigeerd improviseren te laten horen. De meningen in het publiek waren hierover wat verdeeld, maar wij zelf waren zeer tevreden. Tijdens ons concert werd het voor de muziekkapel ook steeds drukker (de kraampjes en de meeste zon vind je midden op het plein), en iedereen stond mee te klappen op de uitnodigende muziek. Nieuwsgierig naar die uitnodigende muziek geworden? Op 25 oktober spelen we op het pop-up museum in Amersfoort en op 7 november geven we een concert samen met het Utrechtse koor Horus (zie ook de agenda). Naast eigen stukken, zullen we gezamelijk een deel van het Armeens Oratorium, en een aantal Brecht-liederen uitvoeren.